terug naar overzicht

Wie zijn jouw vrouwelijke rolmodellen?

Vrouwen zijn zwak.

10 October - GESCHREVEN DOOR PROFEMME

Vrouwen zijn zwak. Kort geleden kreeg ik het tijdens een feestje weer te horen van één van de aanwezige mannen. Vrouwen kunnen gewoon niet voor zichzelf opkomen. Ze moeten gewoon eens leren wat meer te vragen, was zijn mening. Duidelijk dat deze persoon mannen en vrouwen niet als gelijkwaardig ziet. Het maakte mij boos, maar herinnerde mij er ook aan dat er nog steeds zoveel mensen zijn die de wereld op deze manier zien.

Het deed mij ook weer nadenken over hoe het komt dat het voor vrouwen zo moeilijk is om door te breken naar leidinggevende posities, om toegang te krijgen tot startkapitaal of een plek aan de top. Een veel gehoord argument blijft dat er geen geschikte vrouwelijke kandidaten te vinden zijn. Dit kan ik niet geloven en ook onderzoeken tonen het tegendeel aan. Zo publiceerde The Next Women onlangs nog een overzicht van Nederlandse start-ups met vrouwelijke (co)-founders. Aanbod genoeg op dat vlak dus.

Veel meer heeft het volgens mij te maken met de mensen die op het moment de macht hebben en de beslissingen nemen. Er vanuitgaande dat deze man die ik sprak niet de enige met deze gedachtengang is, is het voor vrouwen natuurlijk extreem moeilijk om het tegendeel te bewijzen. In de verwachtingen en vooroordelen bij deze mensen staan vrouwen direct al met 6 - 0 achter.

Het is dan ook niet gek dat er veel vrouwen zijn die twijfelen over hun eigen kunnen en hun kwaliteiten. Dat we geneigd zijn om te bescheiden te zijn, mindere salariseisen stellen dan mannen en vaak het gevoel hebben dat we toch wel niet op die plek zullen komen waarover we dromen. Dit is precies de reden waarom vrouwelijke rolmodellen zo belangrijk zijn. Vrouwen die ons laten zien dat wat wij denken dat onmogelijk is toch mogelijk is. Maar ook vrouwen in onze directe omgeving, die risico's nemen en angsten overwinnen.