terug naar overzicht

Boys will be *held accountable for their actions.

Machtsverschillen vanaf de geboorte.

04 October - GESCHREVEN DOOR PROFEMME

Al vanaf de geboorte worden jongens en meisjes anders behandeld. Vaak gebeurt dit onbewust en zijn de verschillen subtiel. Zo zijn veel mensen geneigd om een meisjesbaby sneller op te pakken wanneer ze huilt. Het idee dat jongetjes stoerder zijn dan meisjes zit diep geworteld in onze cultuur.Ook de discussie over stereotyperend speelgoed blijft een terugkerend fenomeen. Speelgoedfabrikanten lijken hierop nog weinig actie te ondernemen en hier ook de noodzaak niet zo van in te zien. Of het nodig is om hier vanuit de politiek op in te grijpen is de vraag. Minister Van Engelshoven (Emancipatie) kreeg onlangs nog de wind van voren, nadat zij speelgoedfabrikanten opriep hun rolbevestigende speelgoed onder de loep te nemen. Wat is jullie mening hierover?

Als ouder vind ik het belangrijk om deze verantwoordelijkheid zelf op me te nemen. Mijn zoontje trekt net zo vaak een roze verkleed jurk aan als mijn dochter en mijn dochter speelde als enige meisje in het zaalvoetbalteam. Ook probeer ik ze op dezelfde manier tot de orde te roepen. Ik ben me er zeer bewust van dat ik mijn zoontje om dezelfde redenen vraag rustiger te spelen als mijn dochter en dus niet de aanname te doen dat jongetjes nou eenmaal drukker spelen dan meisjes.

Toch merk ik om me heen zeker wel verschillen. De juffen op school verwachten van mijn dochter dat ze netjes in de pas loopt en niet te aanwezig is. Dit terwijl ze van zichzelf veel energie heeft en niet bang is om voor zichzelf op te komen. Ik moedig haar aan, weet dat ze het later nog nodig zal hebben. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om jongetjes bewust te maken van hoe hun positie is de maatschappij en hoe zij deze plek op een positieve manier kunnen in zetten.