terug naar overzicht

Sekssektes. Machtsmisbruik in de ergste vorm.

03 October - GESCHREVEN DOOR PROFEMME

Kort geleden heb ik de documentaire 'Surviving R.Kelly' gekeken. Mochten jullie hem nog niet bekeken hebben, ga dat dan doen. Niet omdat het een leuke documentaire is. Absoluut niet. Maar het is wel een enorm heftige wake-up call over wat machtsmisbruik kan doen met jonge vrouwen en hoe donkere vrouwen nog steeds tekort gedaan worden. Ontzettend belangrijk dat dit onderwerp van gesprek blijft en we hier tegen optreden.

Zelf was ik echt gechoqueerd na het kijken van alle afleveringen. Natuurlijk wist ik dat het heftig zou zijn, maar de manier waarop deze jonge vrouwen bij hem leefden en compleet gebrainwasht werden gaat alle verwachtingen te boven. Hierbij ga ik er dan even vanuit dat de waarheid getoond wordt in de docu. De zaak moet natuurlijk nog behandeld worden.

Wat je ziet is dat R. Kelly zijn macht als R&B-ster misbruikt en jonge, kwetsbare meiden mooie beloftes maakt en voorliegt. Deze meiden worden verliefd op hem en lopen stukje bij beetje verder in zijn val. Ze verbreken al het contact met vrienden en familie en komen te wonen in zijn enorme landhuis, waar hij hen alle vrijheden afneemt. Ondanks dat de vrouwen niet opgesloten zitten en weg kunnen lopen, doen ze dit vanwege allerlei redenen, zoals angst en manipulatie, niet. Je kunt hun leefomgeving vergelijken met een sekssekte.

Wat echt afschuwelijk is om te zien is dat deze man tientallen jaren zijn gang kan gaan en dat er niemand is die ingrijpt. Ondanks dat vele mensen moeten hebben af geweten van het misbruik, doet niemand iets. Zelfs na afloop van de rechtszaak zegt één van de juryleden: "Ik had geen zin om naar deze zwarte meisjes te luisteren, ik geloof ze niet". Dit is dus wat misbruik van macht en status in zijn ergste vorm met de maatschappij en met mensen kan doen. Met daarbovenop nog eens de noodzaak om op te komen voor de rechten van donkere mensen en dan met name vrouwen. Zoals ook de activisten in de docu roepen: "Black girls lives matter!".