terug naar overzicht

Kleinerend gedrag maakt je onzeker en weerstand bieden wordt steeds moeilijker.

Genoeg van intimiderend en kleinerend gedrag.

02 October - GESCHREVEN DOOR PROFEMME

Wanneer is gedrag intimiderend of kleinerend? En herken je het altijd? Veel mensen zijn zich niet direct bewust van deze manipulaties. Je hebt een gesprek met een leidinggevende of met je partner en na afloop voel je, je slecht. Pas wanneer je het gesprek opnieuw doorloopt in je hoofd kom je erachter dat er kleinerende dingen zijn gezegd. Je vertelt je verhaal aan een collega of vriendin en je krijgt de reactie: "Ach zo is het vast niet bedoeld" of "Je hebt het vast verkeerd begrepen".

Frustrerend. Het doet je twijfelen aan je eigen beoordelingsvermogen. Je vraagt je af of het misschien aan jou ligt. Tegelijkertijd voel je, je kwaad en machteloos. Je kunt nergens terecht met je probleem en de intimiderende en kleinerende opmerkingen gaan gewoon door. Het stapelt zich op, het maakt je onzeker en weerstand bieden wordt moeilijker en moeilijker. Een neerwaardse spiraal.

Voorbeelden van dit soort gedrag? Denk aan bekritiserende opmerkingen. Iemand die je vertelt dat dingen anders moeten of beter kunnen. Iemand die je vergelijkt met anderen en jou naar beneden haalt. Iemand die continu door je heen praat, niet naar je luistert of helemaal niet op je reageert. Iemand die fouten in jouw schoenen probeert te schuiven en die zichzelf de successen toebedeeld, ten koste van jou. Iemand die je terecht wijst in het bijzijn van anderen of grapjes over je maakt ten overstaan van de groep. Vaak worden de opmerkingen gemaakt met een lach en een knipoog. Dit maakt het extra moeilijk om het gedrag te benoemen en te veroordelen. Het beperkt ook de hulp die je krijgt van anderen, sterker nog, de groep grinnikt vaak gezellig mee.