terug naar overzicht

Zeg "NEE" tegen machtsmisbruik. #POWEROFF

Oktober is onze maand tegen machtsmisbruik.

01 October - GESCHREVEN DOOR PROFEMME

De #METOO en #TIMESUP bewegingen hebben seksuele intimidatie de laatste jaren behoorlijk op de kaart gezet. Dat er sprake is van ongelijke machtsverhoudingen en misbruik van macht in deze voorbeelden is zonder meer duidelijk.

De slechte invloed van machtsmisbruik gaat echter veel verder dan alleen seksuele intimidatie. Het komt helaas regelmatig voor dat deze gebeurtenissen moeilijker te benoemen of te bewijzen zijn en ze worden vaak gezien als subjectief. De gevolgen voor de slachttoffers zijn echter groot.

Denk bijvoorbeeld aan verstoorde machtverhoudingen binnen organisaties of (liefdes)relaties, waardoor de personen zonder macht in een hoek gedreven worden en hier mentaal en vaak ook financieel onder leiden. Vechten tegen iemand met meer macht of een systeem waarbinnen macht beschermd wordt door macht is vaak een niet te winnen strijd.

Ontzettend belangrijk dus om hier aandacht aan te besteden. Situaties moeten herkend worden en slachtoffers beter begrepen. Oktober is daarom Profemme's maand tegen machtsmisbruik. De komende maand werken we aan meer bewustwording rond dit thema. Deze maand willen we zoveel mogelijk mensen bereiken met onze boodschap. #POWEROFF.